A CASA

Fiscaal en juridisch advies

FISCUS JAAGT OOK OP BEZITTER SPAANS HUISJEDe fiscus begint ook in Spanje Nederlanders op het spoor te komen die met zwart geld een tweede huis hebben gekocht. De Belastingdienst heeft inmiddels 'een behoorlijke hoeveelheid' Spaanse documenten in handen, nadat de fiscus onlangs al volledig zicht kreeg op het Nederlandse huizenbezit in Frankrijk. Dit zegt een woordvoerster van de Belastingdienst.

De Franse autoriteiten hebben de Belastingdienst kortgeleden voorzien van tienduizenden koopakten. De akten zullen de komende maanden worden doorgespit om te zien of er Nederlanders tussen zitten die hun Franse huizen niet hebben opgegeven aan de fiscus. Die mensen kunnen rekenen op naheffingen en boetes.

Spaanse fiscus
De Spaanse fiscus heeft inmiddels enkele duizenden koopakten opgestuurd. De Italiaanse en Portugese autoriteiten zullen waarschijnlijk spoedig volgen. De belastingdiensten daar zijn al begonnen om de documenten over Nederlandse vakantiehuizen te verzamelen.

'De uitwisseling van gegevens verloopt steeds beter', aldus een woordvoerster van de Belastingdienst. 'Van Frankrijk hebben we nu zo alles gekregen, maar er zijn ook goede afspraken gemaakt met andere Zuid-Europese landen waar veel Nederlanders een tweede huis hebben. Daar hebben we ook al wat informatie van binnengekregen, met name uit Spanje. Maar daar verwachten we nog veel meer van.'

De speurtocht naar verzwegen onroerend goed is onderdeel van een groter onderzoek door de fiscus naar buitenlands vermogen waarover geen belasting is betaald. Dat onderzoek begon eind 2003. Inmiddels hebben 2500 spijtoptanten gebruikgemaakt van een zogeheten inkeerregeling. Zij hebben alsnog hun buitenlandse huizen en spaarrekeningen opgegeven. Daarover moeten zij alsnog belasting betalen, maar ontlopen daarmee wel een boete.

Spaarrekeningen
Niet alleen de 'huizenjacht' verloopt succesvol voor de fiscus. Tussen 2001 en 2003 haalde de Belastingdienst euro 250 mln binnen aan aanslagen gebaseerd op geheime spaarrekeningen in het buitenland.

Sinds anderhalf jaar speurt de fiscus behalve naar spaarrekeningen ook naar andere vormen van buitenlands vermogen. Dat heeft inmiddels geleid tot circa euro 100 mln aan belastingaanslagen.

Het onderzoeksproject naar buitenlands vermogen loopt in ieder geval tot eind van dit jaar, maar zal mogelijk verlengd worden. De uiteindelijke uitkomst is niet van invloed op de afspraken die met buitenlandse belastingdiensten zijn gemaakt. Fiscale gegevens over buitenlandse bezittingen zullen in de toekomst hoe dan ook worden doorgespeeld, aldus de woordvoerster. 'Het is natuurlijk een continu proces. Het geldt ook voor woningen die in de toekomst gekocht worden.' Er zijn schattingen - die overigens niet van de fiscus afkomstig zijn - dat tussen de 200.000 en 300.000 Nederlanders een huis over de grens hebben.

Zwart geld
De Belastingdienst wil vooral weten of die woningen met zwart geld betaald zijn. De fiscus wil daarnaast dat Nederlanders de waarde van hun buitenlandse huis elk jaar opnieuw opgeven.

Maar deze aangifte zal waarschijnlijk niet veel geld opleveren voor de Nederlandse schatkist. Huizenbezitters zullen vaak al over de waarde van hun bezit hebben afgerekend met de betrokken buitenlandse belastingdienst. Dat kan dan worden verrekend met de Nederlandse fiscus.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

 

 

 

 

Welcome

Recent Photos