A CASA

Fiscaal en juridisch advies

PAPIERKRAAM

Een van de grootste rampen die je in Spanje kan overkomen is het kwijtraken van je papieren.
 
Een kennis van Frederick haar tas werd gestolen. Zoals dat kennelijk gebruikelijk is met damestassen zit daar een onvoorstelbare hoeveelheid spullen in. Van het overgrote deel daarvan vraag je je af waarom dat constant meegesleept moet worden. Maar daar gaat het hier niet over.
 
In Kennis haar tas zaten onder meer een set huissleutels van haar en haar partners woning. Sleutels van de auto. Voorts paspoort, rijbewijs, autopapieren, twee credit cards en wat bankafschriften.
 
Maar dan komt de lijdensweg: de verloren gegane papieren weer aanvragen.
 
U bent bijdehand en gaat zelf het rijbewijs weer aanvragen. Dat moet bij DGT, beter bekend als Trafico, in Alicante. Omdat u immers bijdehand bent heeft u, denkt u, overal aan gedacht. Dus u heeft aangifte gedaan bij de Guardia Civil en u heeft pasfoto’s laten maken. Vol goede moed gaat u naar Alicante. U kijkt in welke rij u moet gaan staan. Juist, die waar staat “carnet de conducir”. Voor u staan er een man of vijftien. Na ruim een uur, want het tempo is latino, bent u aan de beurt. U legt uw probleem uit. Het eerste wat de vriendelijke ambtenaar u vraagt is het betalingsbewijs. Betalingsbewijs? Ja, want wat u ontgaan is, is dat bij Trafico je altijd eerst naar de kassa moet. Daar vertel je wat je wilt en dan vertelt de kassier vervolgens wat dat kost. Pas dan – met uw betalingsbewijs – mag u in de echte rij gaan staan.
 
U rest geen andere mogelijkheid dan – achteraan – in de rij voor de kassa te gaan staan. Maar dat schiet op, dat duurt maar 25 minuten. Vervolgens sluit u weer achteraan in de rijbewijsrij. Als u – na in totaal ongeveer tweeënhalf uur weer bij dezelfde ambtenaar staat vraagt hij uw DNI, uw persoonsbewijs, of uw paspoort. U overlegt het proces verbaal van de aangifte en zegt dat uw nieuwe paspoort is aangevraagd via het consulaat.
 
Dat levert u een meewarige blik op gevolgd door de opmerking dat zonder paspoort er geen rijbewijs verstrekt kan worden. Ga niet in discussie, want dit soort wedstrijden zijn niet te winnen.
 
U kunt weer van Alicante naar huis rijden om uw paspoort te halen. Dan mag u andermaal proberen of u het geluk heeft in de wijde omgeving van Trafico een parkeerplaats te vinden. Dat gelukt zijnde mag u weer in de rijbewijsrij. U heeft nu een redelijke kans van slagen.
 
Bent u Spanjaard dan bent u nog meer de pisang. Om een nieuw rijbewijs te krijgen moet je je DNI kaartje (persoonsbewijs op credit card grootte) overleggen. Maar dat bent u immers kwijt. Dus dan maar een andere even legaal persoonsbewijs meegenomen, namelijk uw paspoort. Dat had u gedacht. Om slechts voor Trafico duidelijke redenen is een paspoort niet, maar het DNI wel voldoende om en nieuw rijbewijs te krijgen.
 
Begrijpt u nu waarom Frederick, in het belang van zijn geestelijke gezondheid en ter vermijding van langdurige celstraf, dit soort zaken steevast door een gestor laat afhandelen.
 
Bron: Frederick Fluweel (De Week, 1-3-2012)

 

Welcome

Recent Photos