A CASA

Fiscaal en juridisch advies

RIJDEN IN EEN AUTO MET BUITENLANDS KENTEKEN

 
 
 

Als u in Nederland woont, d.w.z. geen residente inwoner van Spanje bent, mag u niet zomaar in Nederland in een auto met Spaans kenteken rijden. Zelfs als u pech krijgt in het buitenland en met een auto met buitenlands kenteken terug naar huis rijdt, mag u maximaal 2 dagen met deze auto in Nederland rijden. U kunt namelijk aangehouden worden. De Belastingdienst legt u als bestuurder een naheffing BPM (registratiebelasting) op en dan maakt het niet uit wie de eigenaar is van de auto. De hoogte van het BPM bedrag is gebaseerd op de nieuwwaarde en de leeftijd van de auto zoals deze in Nederland geldt en niet op het aantal dagen dat u de auto in Nederland heeft gebruikt. Het gemiddelde BPM bedrag voor een middenklasse auto bedraagt al gauw euro 5.500. Ook als u de auto na bijvoorbeeld de aanhouding niet meer rijdt, moet u het BPM bedrag toch betalen. De Belastingdienst heeft zelfs de mogelijkheid u naast het verschuldigde BPM bedrag ook nog een boete op te leggen. De boete kan oplopen tot 100% van het te betalen BPM bedrag.

In andere Europese Lidstaten is de periode van 2 dagen veel langer, soms wel zes maanden. De Nederlandse overheid is inmiddels door de Europese Commissie (EC) benaderd, omdat zij vindt dat de Nederlandse overheid het (buitenlandse) verhuurmaatschappijen moeilijk maakt om zaken te doen met inwoners van Nederland die gedurende een korte periode willen rijden in een auto met een buitenlands kenteken. De Nederlandse overheid belemmert volgens de EC het vrije verkeer van diensten en dat is niet toegestaan.

Het Hof Den Bosch (Hof) heeft recent vergelijkbare vragen aan het Hof van Justitie gesteld. Zij heeft een praktijksituatie voorgelegd en daarbij aangegeven dat de periode van 2 dagen onredelijk kort is. Daarnaast stelt het Hof dat het verschuldigde BPM bedrag in geen verhouding staat tot het aantal dagen dat met de auto gebruik is gemaakt van de Nederlandse weg. Nu moeten we afwachten wat het antwoord van het Hof van Justitie is.

Gezien de financiële consequenties is het voorlopig niet raadzaam om als inwoner van Nederland voor een langere periode in een auto met een buitenlands kenteken te rijden. Voorzichtigheid is geboden.

(Bron: Van Huffelen & Meenink)

 

 

 

Welcome

Recent Photos