A CASA

Fiscaal en juridisch advies

TIPS EN TRUUKS....

...voor een rustiger leven in Spanje

 

Kopie maken van belangrijke documenten
Als u in Spanje belangrijke documenten kwijt raakt, zoals een paspoort of rijbewijs, zorgt dat voor veel rompslomp. U moet aangifte doen bij de politie, nieuwe bescheiden aanvragen en dat kost allemaal veel tijd en moeite. U kunt dit eenvoudig voorkomen door van uw paspoort, Tarjeta de Residencia of rijbewijs een kopie te laten maken door een officiële instantie. Als u dit laat doen bij een notaris, dan wordt zo´n kopie bijna overal geaccepteerd, alleen kunt u er niet mee reizen!  De kosten voor het laten maken van een "testimonio" of "compulsa" bij de notaris, bedragen slechts enkele Euro´s! Kopieën kunt u ook laten maken bij uw gemeente, maar die worden niet in alle gevallen als legitimatie geaccepteerd.

Er is ook een manier om kopieën te maken die wij beslist afraden. Sommige bedrijven bieden aan een exacte kopie van uw Tarjeta de Residencia of rijbewijskaartje te maken, geplastificeerd en wel. Deze kopieën zijn op het eerste gezicht niet van echt te onderscheiden. Maar zij kunnen en zullen in sommige gevallen door de autoriteiten als moedwillige namaak worden beschouwd. Dit is strafbaar! Een kopie van een officieel document moet ALTIJD als zodanig herkenbaar zijn.

Op tijd vrijwillige AOW-verzekering aanvragen
Wie er voor kiest om zich in Spanje te vestigen en zich laat uitschrijven uit Nederland, verliest op termijn een deel van zijn rechten op AOW. Voor ieder jaar dat u buiten Nederland verblijft, wordt uw AOW-pensioen met 2% gekort. U kunt zich hiertegen vrijwillig bijverzekeren, maar u moet deze verzekering wel binnen 1 jaar na vertrek hebben aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank in Nederland die de AOW uitvoert. Meer informatie op de website van de SVB.

Uitschrijven uit Nederland
Heeft u een uitkering en wilt u zich uitschrijven uit Nederland om naar het buitenland te vertrekken? Neem eerst contact op met uw uitkeringsinstantie. De bestanden van de  bevolkingsadministratie in Nederland zijn gekoppeld met veel uitkeringsinstanties. Als u  vertrekt zonder vooraf contact op te nemen met de uitkeringsinstantie, dan zal dit vaak leiden tot een stopzetting van de uitkering.

Problemen met dagafschriften? Internetbankieren!

Veel mensen hebben problemen met het overzicht op hun Spaanse bankrekening, omdat zij niet, of niet op tijd, de afschriften ontvangen. De postverwerking in Spanje verloopt inderdaad helaas niet altijd even perfect. Toch is de oplossing simpel: bijna alle banken bieden de mogelijkheid om bankrekeningen te beheren via Internet. Veel websites van Spaanse banken doen dit ook in het Engels en in enkele gevallen soms zelfs in het Nederlands. Zelfs als u geen telefoonaansluiting kunt krijgen, wat natuurlijk voorkomt, kunt u door een wekelijks bezoekje aan een Internetcafé zo toch op de hoogte blijven van uw bankzaken.

Certificado de Residencia ontvangen? Licht uw Spaanse bank in!
Zodra u uw Certificado de Residencia heeft ontvangen, moet u even bij uw bank langs gaan om uw rekening te laten wijzigen. U bent nl. tot op dat moment als buitenlander in het bezit van een niet-residenten bankrekening en die mag alleen aangehouden worden door niet-ingezetenen. Let er op, dat bij het omzetten van uw rekening alle automatische betalingen (domiciliaciones) meegenomen worden naar de nieuwe rekening!

 

 

 

Welcome

Recent Photos